Weleer
Buurtvereniging de Waterpoort
Morgen tijdens Burendag een roos voor alle bewoners. Morgen krijgen alle bewoners van de Zierikzeese buurt Korte Nobelstraat en omstreken een roos. Zomaar, omdat een goede buur volgens het gezegde nog altijd beter is dan een verre vriend. En….omdat het morgen, zaterdag de vijftiende september, weer de nationale burendag is. Co en Loes de Jonge én Cees en Ankie van Egmond wonen tegenover elkaar. ,,Gelukkig niet naast elkaar”, grapt Ankie. Ze lopen de deur niet plat bij elkaar, maar kunnen ook niet zonder de gezelligheid in de buurt. Co en Cees zijn bestuurslid van de buurtvereniging. Co (,,ik bemoei me altijd overal mee”) is voorzitter en Cees (,,die paar rekeningetjes kan ik wel aan”) is penningmeester.
Opmerkelijk is, dat beide echtparen van origine niet uit Zierikzee komen. De De Jonge’s komen van oorsprong uit Zeeuws-Vlaanderen en wonen nu al 38 jaar op het eiland. Ze zijn via Dreischor naar Zierikzee gekomen. Cees en Ankie zijn 22 jaar geleden uit Rotterdam deze kant opgekomen. Cees: ,,De sfeer, zoals die hier is, kenden we niet in Rotterdam. Ik weet nog dat we bezig waren met de verhuizing en ik met de schoorsteen bezig was. Co bood aan om te helpen en sindsdien is hij niet meer weggegaan.”
Tussen de twee mannen is een vriendschap ontstaan. Ze hadden en hebben onafhankelijk van elkaar een voorliefde voor de schilderkunst. Co neemt er zijn tijd voor, terwijl Cees zich er in het verleden steeds toe moest zetten. Maar Cees heeft een atelier achter in de tuin en maakte in het verleden de afspraak dat ze samen zouden gaan schilderen. Sindsdien zijn de mannen regelmatig met verf en kwast in de weer. Co:,,We hebben er veel plezier in. We praten ook met elkaar over allerlei dingen. Echt zware gesprekken hebben we nog niet gehad, maar we bespreken van alles.”
Loes de Jonge en Ankie zoeken elkaar – zij het iets minder intensief – ook op. Ze praten ook samen. ,,Soms is het lekker dat die mannen er niet bij zijn,” geeft Loes meteen toe. Roddelen over de buurt? ,,O nee”, zegt Co beslist. ,,Als er over de mensen in de buurt gekletst wordt, dan kappen we dat meteen af. Daar houden we niet van.” Toch ziet hij het als een taak van de buurtvereniging om er te zijn voor de mensen in goede en slechte tijden. Bij een aangekondigd huwelijk gaat er een bloemetje naar het bruidspaar en bij een overlijden wordt er een praatje gemaakt.
De twee stellen vinden die verbondenheid in de buurt van groot belang. ,,Als je dat niet hebt, dan ligt iemand straks twee dagen dood in zijn huis, verschrikkelijk natuurlijk,” vertelt Co. Hij is van oudsher iemand, die graag mensen om zich heen heeft en ook zijn handen uit de mouwen steekt. Of hij nu brandweerman is, zoals in Dreischor of voorzitter van een buurtvereniging.
Het geheim van een gezellige buurt is, dat mensen elkaar weten te vinden als er iets is. Cees is vorige week teruggekomen van een vierweekse reis naar Spanje; een reis zonder zijn vrouw Ankie. Die weet zich dan gesteund door Co en Loes, die haar met regelmaat te eten vroegen. Dat hielp haar door de periode heen. Cees wist op zijn beurt, dat het goed was in Zierikzee.
Uit cijfers van hulpverlenende instanties wordt steeds duidelijker dat de vereenzaming sterk toeneemt; ook op Schouwen-Duiveland, ook in Zierikzee. Met name in Poortambacht weten de mensen vaak niets van hun buren. Loes: ,,Dat komt misschien ook wel omdat er veel tweeverdieners zijn, die pas ’s avonds thuiskomen.” Maar daarmee zijn er dus ook mensen die een minimum aan contacten hebben.
Momenteel telt Zierikzee nog zes buurtverenigingen, allemaal in de stad en de wijken daaraan grenzend. In de ‘nieuwbouw’ komt het niet meer voor. Pogingen om een stadsraad in het leven te roepen, zoals de dorpen dorpsraden hebben, zijn eerder al op niets uitgelopen. Co de Jonge legt uit dat ook in zijn buurt mensen zijn, die niets met de buurtvereniging hebben. En dat vindt hij ook niet erg.
Maar de belangstelling neemt volgens de paren wel toe. De laatste barbeque trok meer dan zestig buurtbewoners en dat is veel. Loes en Ankie constateren dat er juist steeds meer mensen met jonge kinderen bijkomen en dat vinden ze leuk. Slechts een enkeling voelt zich niet verbonden met de buurt en dat uit zich in wat afwijkend gedrag door bijvoorbeeld muziek te hard te draaien. Cees: ,,Ik probeer dan in ieder geval wel in gesprek te blijven met die mensen. Op die manier voorkom je volgens mij dat mensen echt buiten de boot vallen.” Burendag 2007. In de omgeving van de Korte Nobelstraat zal het wel lukken dit jaar met een roos voor alle bewoners.
maandag 17 september 2007
Maak jouw eigen website met JouwWeb